WAP Forum Header


WHATS NEW
NEWS
STAY IN TOUCH
EVENTS

KPN Telecom Joins WAP Forum

KPN announced in The Netherlands that they will participate in the WAP Forum The Netherlands (April 16, 1999) - KPN heeft zich aangesloten bij het Wireless Application Protocol Forum(WAP). KPN ziet WAP als de standaard voor Ômobiel internet verkeerÕ en wil aan de ontwikkeling daarvan in Nederland actief bijdragen. KPN bereidt, als eerste Nederlandse operator, haar mobiele netwerk nu in technische zin voor op deze nieuwe techniek. Eind dit jaar zullen de eerste WAP-diensten op de markt komen. Dan zijn ook de eerste voor deze techniek geschikte GSM telefoons verkrijgbaar.

WAP is een standaard voor draadloze informatie en telefoondiensten voor digitale mobiele telefoons. Het protocol biedt de mobiele gebruiker opnieuw tal van aansprekende en praktische mogelijkheden voor de communicatie via het Internet of IP gerelateerde diensten. De voor WAP geschikte toestellen beschikken daarvoor over een verhoudingsgewijs grote display.

Veel denkbare toepassingen
Net als bij de ontwikkeling van het Internet is ook het ontwikkelen van WAP-diensten een ingewikkelde en tijdrovende zaak. In eerste instantie kan gedacht worden aan relatief simpele diensten zoals file-informatie, beurskoersen of het laatste nieuws. Maar ook meer persoonlijke diensten zoals het uitwisselen van agenda-informatie, adresboekgegevens en Email berichten worden mogelijk. Verder maakt WAP ook E-commerce transacties mogelijk, bijvoorbeeld een parkeerplaats reserveren en die betalen via de mobiele telefoon.

WAP onderscheidt zich van de huidige infodiensten doordat er veel meer mogelijkheden zijn voor het cre‘ren van "dynamische" menu's op het scherm van de mobiele telefoon. De server van de mobiele operator speelt daarbij een belangrijke rol. Deze server cre‘ert de menustructuur waardoor het relatief eenvoudig is wijzigingen voor alle gebruikers door te voeren.

Bovendien zorgen de menu's voor een veel grotere gebruikersvriendelijkheid. Een voorbeeld: voor het opvragen van file-informatie typ je nu: "file A4" vervolgens verzend je het bericht, ontvang je via SMS het antwoord dat je voor het lezen eerst moet openen. Per saldo een groot aantal handelingen.

Met de WAP techniek verloopt de procedure eenvoudiger en erg snel: in het menu ga je naar de optie "files", kiest voor de A4 en leest na enkele seconden het antwoord op het scherm.

Industrie adopteert standaard
WAP is een initiatief van Nokia, Ericsson, Motorola en Unwired Planet (now Phone.com). Het protocol kent inmiddels een groot draagvlak in de industrie van mobiele telefoontoestellen. Het WAP Forum cošrdineert de verdere ontwikkeling. Bijna 100 aanbieders, 75% van de markt, ondersteunt het protocol of gaat dat binnenkort doen.